31 January 2013

Babyfood: Bubur beras perang dan karot

Salam..

ali aiman da besar sekarang..5 bulan 2 minggu.. Kejap je kan dan aku da start bagi die solid food.. Huhu.. Seronok die kalau kasi makan.. Sua je pandai dah bukak mulut... Comel ali ibu ni.. Good boy!! Before ni aku kasi 'baby natura' instead of nestum kat ali.. Sebab dalam nestum ade susu lembu.. Lagipon kalau bagi ali nestum die mesti poopoo lambat.. So semalam aku da beli blender baru khas untuk ali.. Demi anak kan.. Xleh campur guna blender ibu.. Ibu blend macam2.. Cili, halia, bawang.. Hoho.. Bile ade barang baru ni.. Semangat tu pon berkobar2 jugak! Haha.. Hari ni ibu masak untuk ali bam bam!!

habes licin ali mamam... ;)

Resepi bubur beras perang dan karot:
Bahan
Segenggam beras
Sebatang karot (potong kecil)

Caranya:
Basuh beras bersih2.. Tanak beras dengan air 4x ganda, masukkan karot. Masak api sederhana, agak2 beras da kembang dan karot pon da lembut.. Tutup apinye n biar sejuk sekejap. Pastu blend sampai halus teksturnya.. Siap..


simpan lek lok.. leh makan lagi nanti...

Resepi ni bole buat 4 ke 5 kali makan..Boleh di bekaskan dalam tapawe kecil untuk next eat session.. Simpan dalam peti sejuk.. Nak guna just panaskan saja..mudahkan! Oh!! Diingatkan JANGAN letak GARAM!! Baby xperlu garam2 ni.. Xbagus! Dan setiap menu  dihidangkan at least 3 ke 4 hari baru tukar menu lain.. Tujuannye untuk pantau kot2 baby kite ade alergik ape2 tak yg kita bagi makan tu..










p/s: bau alinye poo poo sangat wek wek!!!! bole pengsan ibu sekarang ni tau!!

3 comments:

  1. Mmg beras perang ni untuk bayi sembelit ke

    ReplyDelete
  2. Mmg beras perang ni untuk bayi sembelit ke

    ReplyDelete
  3. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete

nota buat saya: