06 January 2013

TIPS ajak suami solat.

salam..

Oh jangan terkejut masih ramai dikalangan kita yg belom sempurna solat 5 waktunya.. sedangkan perkara yang pertama disoal di alam kubur nanti adalah solatnya.. kalu solat pon x lepas.. comfirm yg laen xleh nak jawap.. kalau solat tak tinggal Alhamdulillah.. mari tingkatkan lagi amal dengan solat berjemaah pula.. so bagi yang dah pon berumahtangga, disini ade 1 tips untuk isteri ajak suami yg liat sangat nak... eh bukan liat nak solat.. liat nak solat berjemaah..

                                 
Indahnya kehidupan berumahtangga... xoxoxo

Ok, para isteri sedia maklum yg kita ni kan pembantu suami yang menjadi tulang belakang dalam kejayaan suami.. inshaAllah.. so apa kata dalam hal ni pon kita bantu sekali.. kita sediakan kain pelikatnya, bentangkan sejadah siap2.. kita pon dah berwuduk dan bertelekong.. lagi bagus masa ajak suami untuk solat jemaah tu kita offer untuk buatkan minuman fav die lepas solat nnti.. oh.. sweet gitu kan... Pasti sejuk mata suami  memandang isteri.. rase nak pelok2 je.. Eh.. Ade wuduk ye..lepas solat nti baru  bole.. Hahaha.. Tips ni actly aku kongsikan dari Prof Muhaya tu.. Bestkan..

Tapi aku, kalu nak suh orang yg berlengah2 solat ni aku cakap cm ni ja : "hah.. Tengok tuu setan2 kt tepi awak tu.. banyak.. Diorg tu la yg suh solat nanti2 tu.. Eh.. Banyak betol setan ni... eh nak dgr cakap setan ke ni.. cepat g amek wuduk sane.."  lebih kurang cm tu gak le.. hahaha.. tapi kadang aku pon kne sound cm tu gak.. hehe...ape pon yang penting kite kene la saling ingat mengingati.. solat jemaah dapat 27x ganda pahalanya tau!

Rasulullah SAW bersabda: 
''Sembahyang berjemaah itu lebih baik daripada mendirikan sembahyang secara bersendirian sebanyak dua puluh tujuh (27) darjat iaitu ganjaran''
(HR Bukhari dan Muslim)

thats all for now.. teehee

2 comments:

  1. Dalam banyak2 tu yg ko fokuskan.. Hahahaaa.. Wajib nikah da ni...

    ReplyDelete

nota buat saya: