08 December 2011

Double the F!! = Forbidden Food

Okay, entry ni aku buat sempena mengisi  mase terluang yang aku ade dan untuk mengelakkan aku dari tido mati kt opis ni.. lol..actly aku nk kongsi makanan yang hubby aku da larang@ haramkan same sekali untuk dijamah masuk dalam perot den.. adoi.....

1st
dulu time maseh bole makan Mcd, Air coke yg untuk satu set ni telah digunakan sebagai pencuci jamban. so x bazir buang, siap leh gune lagi.,, jimat duet dari beli pencuci jamban tu.. (psstt, jgn wt kt umah sbb x bersih sgt pon..) ni brand yahudi, ikotkan dulu aku paling suke beli coke ni especially vanila coke, sedap, tapi En Hubby melarang dgn kerasnyer since da kawen ni kan..kne la ikot cakap die..
2nd.
Maggie.. makanan yang sedap dan cepat dimasak dan paling penting murah.. sangat famous kepada warga manusia yang kesemputan duit.. alah tapi kejap je ko kenyang, paling2 pon 3 jam kemudian ko kebulur balek...kalu masak maggie aku tak suke sangat kalu masak gne air panas dalam tapawe tu, aku lebih suke masak atas dapur dalam periuk, tambah sayur sawi dan juge telor sebiji..penah time kt asrama dulu, aku mintak kt makcik dewan makan terlur sebijik semate2 nk masak ngn maggie..hahaha...namun even aku da tambah bahan2 berkhasiat, hubby tetap x bagi beli apetah lagi makan.. kalu ade kt umah tu pon sebab adek ipar cheq yang belikan..hahaa.. korang pon tau nape mende ni x elokkan.. so..
3rd.
Yang ni lak, makanan DARAT dengan makanan LAUT. NO! NO! NO!... sangat2 x bagi lak cik abang sorang ni.. tu la..kalau aku nak masak mesti susah sikit la.. sebab xleh campur due jenis makanan ni.. katenyer x baik untuk kesihatan sebab kimia dari kdua2 makanan ni xleh berkcampur atau akibatnyer t saket..aku penah jugak la try cari hadis pasal fakta ni kan.. xde la pulak.. semua cakap2 cm tu je.. kate Nabi kite x campur makanan ni.. tapi hadis xde.. so, aku pon agak confuse dan masih ragu2 jugak la dengan kesahihannya.. tp nk sedapkan hati die,,ku layan kan aje.. kang penat masak, xmakan lak.. but somehow, kalu makan kt luar kadang xde choice, org tu buat nasi goreng campur semua.. ha..cm ne.. kalu yg bole mtk asing2 ok la.. tapi kalu tengok channel cooking kt tv tu.. memang selalunyer campur 2 makanan ni.. lg la aku sangsi..betol ke??? betol??
4th
JERUK?? naseb bek ni bukan la makanan favoroute aku pon.. tapi nape ea pompuan suke makan jeruk ni? kadang tu ade yang ketagih..?? hmm.. so, xde la ralat sgtkan dilarang makan mende alah ni.. jerukkan byk asid..asid yang melampau kan x baik utk badan..sian badan tu...hihi..
last but no least
sejak die bace buku kesihatan die, makanan2 ini juge dilarang... setakat ni kami xpenah lgi la singgah drive thru MCD ke KFC ke cam dulu.. well..memang betol pon, semua org tau makanana fast food ni ta elok.. cume makan jugak sebab buat2 tak tau kan.. tapi sebab kami da ade knowledge nutrisi makaan yang disediakan ni ape semua.. so, ternyatalah, memang x berbaloi pon..(bad food is the tasty food kan..) kenyang sedap, tapi kesan disebaliknya??? so, fast food ni kan die punyer promotion memang kaw2 kt tv tu..nk senang kn mak la yang selame ni susah payah , nk kasi family happy la, bawak anak2 makan luar semua..setiap kali tu la, aku ng hubby akan cakap 'kesian diorg, kene tipu dek iklan ni'..yela kuase media ni korang jgn memain....kalu korang bace buku tu, korang tau la,, tapi nk seribu daya, tanya encik google sudah... dan terbukti jugak, pengetahuan buatkan kite buat keputusan bijak dalam hidup..
teehee. end.
so, makanan terlarang korang ape die ea?? sharing is caring kan....=)

2 comments:

  1. wow...wow semua aku suke!!nyum...

    ReplyDelete
  2. waaaaa, nyummmm semua sedap< nak makan juga!!

    ReplyDelete

nota buat saya: